فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 112 (زمستان 1399)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 112 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی آقائی*، نسرین مهرا صفحات 1-23
    بحرانی بودن آمار مرتبط با حوادث رانندگی بر لزوم توجه روزافزون و اهمیت تدارک تدابیر پیشگیری از وقوع این جرایم افزوده است و این موضوع را به دغدغه اساسی تبدیل کرده و ضرورت اقدامات پیشگیرانه کنشی (غیرکیفری) در رابطه با جرایم و تخلفات رانندگی را آشکار کرده است. پیشگیری وضعی یا موقعیت مدار به عنوان به روزترین و دارای گسترده ترین تدابیر الگوی کارآمد پیشگیری غیرکیفری شناخته می شود و با نظر به آمارهای نهادهای متولی، تاثیر چشمگیری در کاهش جرایم و تخلفات در کشورهای مختلف دنیا داشته است. امروزه، به تناسب تحولات علمی و فناوری، تدابیر مختلف پیشگیرانه وضعی نیز به روز شده اند و به دلیل هم خوانی اغلب آن ها می توان در جرایم و تخلفات رانندگی نیز از آن ها بهره گرفت. در این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای تلاش شده است از یک سو واکاوی تدابیر پیشنهادی در بستر پیشگیری وضعی و از سوی دیگر آسیب شناسی سیاست جنایی تقنینی و برخی طرح های عملی مرتبط در این نوع از پیشگیری در جرایم و تخلفات رانندگی هدف اساسی قرار گیرد. در قلمرو سیاست جنایی تقنینی ایران، «قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه» مصوب 1395 و «قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی» مصوب 1389 مهم ترین نصوص قانونی موجود می باشند که واکاوی آن ها نشان می دهد که بسیاری از مولفه ها و تدابیر اجرایی یا پیش بینی نشده اند یا فرایند اجرایی آن ها حتی در آیین نامه های اجرایی مرتبط نیز تدوین نشده است یا حتی، در صورت تصویب، از تکنیک های وضعی و معیارهای حاکم بر آن ها دور می باشند. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که قانون گذار در سیاست جنایی تقنینی خود تنها در موارد معدودی به برخی از جلوه های پیشگیری وضعی توجه داشته است و اگرچه همین موضوع نیز شایان توجه است، قابلیت های عملی پیشگیری وضعی به ابعادی جزیی و مختصر محدود شده است. به علاوه آنکه تضمین توفیق رویکرد پیشگیری وضعی در جامعه نیازمند نظام مندسازی تنوع تدابیر وضعی اتخاذی، هماهنگ سازی نهادهای کنشگر و وضع مقررات جامع و نظارت مستمر بر اجرای آن ها در کنار تقویت زیرساخت های جاده ای وسایل نقلیه است.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، جرایم و تخلفات رانندگی، حوادث جاده ای، ایمنی و مدیریت جاده ای، سیاست جنایی
  • روح الله اکرمی* صفحات 25-49
    اقرار در نظام های کیفری موقعیت ویژه ای در اثبات دعوا دارد، هرچند نسبت به اعتبار آن نگاه هم سانی نیست. در سیستم دلایل قانونی، اقرار ارزش ذاتی دارد، به گونه ای که دادرس باید به جهت اعتبار مطلقی که حسب قانون دارد به صرف تحقق آن حکم دهد. در حالی که در نظام دلایل معنوی، اقرار به خودی خود معتبر نیست: ارزش آن در حد وسیله ای برای حصول اطمینان قضایی است. در اثر حاضر تلاش شده است، با روشی تحلیلی توصیفی، موضوع در قالب مطالعه ای تطبیقی میان نظام حقوقی کشورهای اسلامی و بر اساس مبانی فقهی بررسی شود. در برخی نظام ها دادرس می تواند به مجرد اقرار حکم دهد و متقابلا، در برخی دیگر، اقرار زمانی می تواند مستند رای باشد که قناعت وجدانی از آن حاصل شود؛ اقناعی که در برخی کشورها می تواند بر صرف اقرار مبتنی بوده و در بعضی نیازمند امارات موید دیگر است. در قوانین کیفری 1392 مسئله اعتبار اقرار مطمح نظر قرار گرفت. به رغم تصریح مواد 161 و 171 قانون مجازات اسلامی بر موضوعیت اقرار، ماده 360 قانون آیین دادرسی کیفری به گونه ای انشا شده است که برخی طریقیت اقرار را از مفهوم آن استنتاج کرده اند. پژوهش نشان می دهد ماده 360 صرفا در مقام بیان مقررات شکلی رسیدگی از این حیث است که دادرس چه زمانی می تواند با اقرار متهم محاکمه را خاتمه دهد؛ لذا مفهوم مخالفی ندارد تا با منطوق مواد قانون مجازات تعارض یابد و با فرض تعارض از منظر اصولی نیز تقدم با منطوق است و حتی اگر تعارض را مستقر بدانیم، نتیجه مراجعه به فقه، حسب اصل 167 قانون اساسی، تعین ضابطه موضوعیت است.
    کلیدواژگان: دعوای کیفری، دلیل اثبات دعوا، اقرار، طریقیت اقرار، موضوعیت اقرار
  • باقر انصاری* صفحات 51-79
    دسترسی افراد به اینترنت یکی از موضوعات روز در سطح بین المللی و ملی است که از زوایای مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و حقوقی مورد بحث قرار می گیرد. از منظر حقوقی، پرسش های مطرح در این باره آن است که آیا دسترسی به اینترنت حق افراد است. اگر حق افراد است، چه محتوایی دارد و چگونه قابل تحقق است؟ این مقاله، برای پاسخ به پرسش های مذکور، به مطالعه در منابع بین المللی و رویه های ملی و واکاوی دیدگاه های مطرح درباره مبنا و محتوای حق مذکور پرداخته و به این نتیجه رسیده است که دیدگاه غالب این است که دسترسی به اینترنت حق افراد است، ولی در مورد محتوای آن مناقشه وجود دارد. با وجود این، می توان حق اتصال به اینترنت، اصل بی طرفی، حق بی نامی، حق استفاده از فناوری رمزگذاری و حق بر امن و شفاف بودن اینترنت را به عنوان عناصر اصلی این حق شناخت. همچنین این حق، به طور عمده، جنبه شکلی و ساختاری دارد تا ماهوی. یعنی به اصل دسترسی به اینترنت مربوط است، نه به محتوایی که در نتیجه دسترسی مبادله می شود.
    کلیدواژگان: دسترسی به اینترنت، فضای مجازی، بی طرفی شبکه ای، رمزگذاری، بی نامی
  • محمد حسنوند*، مینا اکبری صفحات 81-106
    جایگاه برتر قانون نوشته در نظام حقوقی ایران به مثابه امری بدیهی و خدشه ناپذیر در آرای اندیشمندان حقوق تجلی یافته است. با این حال در حقوق اداری، به ویژه در حقوق استخدامی، سیاست زدگی نظام تقنینی و عدم تبعیت از نظرات علمی و کارشناسی و تغییرات مکرر قوانین اداری سبب بی ثباتی، پراکندگی، تعارض و تورم قوانین در این حوزه شده که در نهایت به «ناکارآمدی قوانین» منجر شده است. قانون در ایفای نقش ذاتی خود به مثابه منبعی قاطع، تنظیم کننده و پیش بینی پذیر کم توان بوده و رویه متشتت مراجع اداری و شعب دیوان عدالت اداری را به دنبال داشته است. در این میان، قضات دیوان عدالت اداری در جایگاه دادرس اداری، در جهت تکلیف دادرسی خود و حل وفصل دعاوی، این توانایی را دارند تا در جایگاه قاضی شعبه و نیز عضو هییت های تخصصی و هییت عمومی به رفع این ناکارآمدی بپردازند. در پژوهش حاضر و با هدف اثبات ادعای فوق ابتدا به توصیف و ذکر مصادیقی از این گونه قوانین پرداخته شده و سپس با تحلیل قوانین و آراء دیوان عدالت اداری این نتیجه حاصل شده است که ناکارآمدی نظام تقنین در این حوزه و صدور آرای قضایی در دیوان عدالت اداری موجب شناسایی ضمنی نقش عرفی قاعده گذاری قضایی برای دیوان عدالت اداری و تا حدی مشابه جایگاه دادگاه های عالی در نظام حقوق کامن لا و موجب ارتقای جایگاه رویه قضایی به مثابه منبع اصلی در نظام حقوق اداری ایران به مانند نظام حقوق عرفی شده است. با این حال همچنان قانون منبع اول حقوق اداری در ایران است.
    کلیدواژگان: قاعده گذاری، رویه قضایی، دادرسی اداری، دیوان عدالت اداری، ناکارآمدی قوانین
  • سید حمید حسینی*، فیروز محمودی جانکی صفحات 107-133

    آبشخور اصلی حق بر مجازات نشدن مشرب فکری طرفداران فردگرایی و حقوق طبیعی است. این حق مقوله ای نوظهور و محل مناقشه بسیار فراوان در میان فیلسوفان حقوق کیفری است. اوصاف چندبعدی و مبهم بودن «حق» و «مجازات» دامنه مناقشه مزبور را فراخ تر کرده است. این مقاله، از رهگذر روش توصیفی تحلیلی (مطالعه کتابخانه ای)، ضمن ارایه مفهوم و تعریف حق بر مجازات نشدن، برخی از مبانی مهم فلسفی و جرم شناختی حق موصوف را بررسی و تحلیل می کند. یافته های پژوهش حاکی از این است که حق بر مجازات نشدن در زمره حقوق پیشینی، طبیعی و بنیادین آدمی و از نوع «حق ادعای منفی مقید» است. کرامت انسانی، اصول فلسفی ضرر (منع اضرار به غیر) و مزاحمت به عنوان مبانی فلسفی و نظریه های فشار، رادیکال (انتقادی) و برچسب زنی از جمله مبانی جرم شناختی شکل گیری این حق اند که پشتوانه های فلسفی آن را با ارجاع به تحقیقات دیگر در علوم اجتماعی فهم پذیرتر و پذیرفتنی تر کرده است. بدیهی است که التفات به مفهوم و مبانی حق بر مجازات نشدن به صرفه جویی معقول در حقوق کیفری در هر دو حوزه جرم انگاری و کیفردهی می انجامد.

    کلیدواژگان: حق، حق بر مجازات نشدن، اصل ضرر، اصل مزاحمت، آخرین راه حل بودن حقوق کیفری
  • ولی رستمی، سینا رستمی*، حسن کبگانی صفحات 135-155
    نقطه عزیمت به سوی قانون مداری و نشانه پذیرش حاکمیت قانون وجود قانون اساسی در یک کشور است. در نظام حقوقی ایران، صیانت از قانون اساسی به وسیله شورای نگهبان و قضات دادگستری اعمال می شود. با وجود این، به نظر می رسد شورای نگهبان، در ارتباط با اصول مربوط به دادرسی منصفانه مندرج در قانون اساسی، هنگام بررسی شرعی و اساسی قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مسامحه داشته و برخی از مواد این قانون در تعارض با اصول حاکم بر دادرسی منصفانه مندرج در قانون اساسی می باشند. بر همین اساس، تحلیل تعارض های موجود و نیز بررسی امکان استناد قضات دادگاه ها به قانون اساسی و نیز اجرا نکردن مواد قانونی معارض با اصول قانون اساسی امری بایسته به نظر می رسد. پژوهش حاضر با روشی توصیفی تحلیلی درصدد است تا میزان انطباق قوانین عادی مرتبط با اصول دادرسی برتر را سنجیده و در صورت تغایر و عدم انطباق، ضمانت اجرای این تناقض ها را توصیف نماید. نتایج حاصله حاکی از این است که قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، به رغم پیشرفت زیاد در زمینه رعایت اصول دادرسی منصفانه مندرج در قانون اساسی، در موارد مرتبط با حق تعیین وکیل و علنی بودن رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی و اصول مرتبط با تفکیک قوا و سایر موارد، حاوی احکامی خلاف روح و منطوق قانون اساسی است.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، قانون اساسی، اساسی سازی، اصول دادرسی منصفانه، تعارض
  • هادی رستمی*، سید پوریا موسوی صفحات 157-177

    دستاوردهای دانش های گوناگون مرتبط با جرم شناسی و کیفرشناسی و همچنین بهره مندی از تجارب پاسخ دهی به بزهکاران نشان داده است که پاسخ گذاری و پاسخ دهی یکسان به جرایم اطفال و نوجوانان بزهکار ناکارآمد بوده و به پایدارشدن بزهکاری آنان خواهد انجامید. در این میان، اسناد و مقررات بین المللی حقوق بشری نیز با تاکید بر مولفه های گوناگون همواره به دنبال انسداد چرخه به عادت شدن بزهکاری این دسته از شهروندان هستند. «مصالح عالیه اطفال و نوجوانان»، که به عنوان یک اصل راهبردی و بنیادین مورد توجه نظام سیاست جنایی سازمان ملل بوده، یک شاخص محسوب شده تا سیاست گذاران جنایی داخلی کشورها، از رهگذر آن، تدابیری اتخاذ کنند تا اسباب دورسازی و قطع ارتباط کودک یا نوجوان با فرایند کیفری برای همیشه، به عنوان یک آرمان، فراهم گردد. نظام عدالت کیفری ایران نیز از رهگذر تحولات صورت گرفته در سال 1392 و به تبعیت از بند 1 ماده 3 کنوانسیون حقوق کودک تلاش کرده است تا این اصل را رعایت کند و در پرتو قرایت هایی که از آن داشته، در دو مرحله پاسخ گذاری و پاسخ دهی تا حد امکان سیاست انسجام یافته ای را در پیش گیرد و اینکه تا چه میزان موفق بوده، موضوعی است که این نوشتار بدان خواهد پرداخت؛ زیرا، به نظر می رسد که قانون گذار از یک سو درصدد لحاظ اصل رعایت مصالح عالیه اطفال و نوجوانان در جرایم تعزیری بوده و از دیگر سو، سعی در رعایت مقررات شرعی (حدود و قصاص) داشته که در این رهگذر با دوگانگی قابل توجهی مواجه شده است.

    کلیدواژگان: قانون گذار، اطفال و نوجوانان، اقدام تامینی و تربیتی، مجازات، مرجع قضایی
  • بهرام تقی پور، نرجس صالحی* صفحات 179-200
    در بازار سرمایه معاملات متعددی میان ناشر و سرمایه گذار یا کارگزاران خریدار و فروشنده ورقه بهادار محقق می گردد و ضرورتا این معاملات مانند سایر انواع معاملات منعقدشده در بازارهای غیربورسی نیازمند احکام و ضمانت اجراهایی معین و کارآمد هستند. برخی از اقسام ضمانت اجراهای بازار سرمایه خاص این بازار بوده و به وسیله مقررات مصوب هییت مدیره سازمان بورس و شورای عالی بورس تعیین شده اند. برخی دیگر از این ضمانت اجراها از قواعد عمومی قراردادها قابل استنتاج و بهره برداری به نظر می رسند. انتظار می رود حق حبس به عنوان یکی از اجزای قواعد عمومی قراردادها در معاملات بازار سرمایه نیز حاکم باشد. اما با توجه به مقررات اختصاصی بازار اوراق بهادار و ضرورت استفاده از خدمات کارگزاران در معاملات این بازار امکان استناد به حق حبس در اجرای تعهدات متقابل بورسی، به عنوان یک ضمانت اجرای عمومی، محل بحث و تردید است. این مطالعه با روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد به رغم اینکه حق حبس به عنوان یک قاعده عمومی حقوق قراردادها باید در معاملات اوراق بهادار بورسی نیز قابل اعمال باشد، اما ماهیت خاص معاملات بازار سرمایه و حضور کارگزار و شرکت سپرده گذاری مرکزی در این معاملات سبب شده است اصل اولیه وجود حق حبس در تمامی قراردادها در معاملات اوراق بهادار با تردید جدی مواجه شود. این امر گاهی به این دلیل است که حقوق طرفین معامله در سازوکارهای بازار سرمایه حفظ شده است، اما گاهی نیز حقوق طرفین معامله به ویژه کارگزاران را خدشه دار می سازد و لازم است با پیاده سازی سیستم تحویل در برابر پرداخت نواقص فعلی را پوشش داد.
    کلیدواژگان: سهام، کارگزار، بازار اولیه، بازار ثانویه، معامله عمده شرایطی
  • امیرحسین علیزاده*، محمدباقر پارساپور صفحات 201-237
    در راستای اجرای طرح های عمومی، که توسط دستگاه های اجرایی به انجام می رسد، گذشته از تملک ملک، ممکن است خساراتی به صاحبان املاک واقع در محدوده طرح وارد شود. پرسشی که در این باره مطرح می شود این است که آیا می توان دستگاه اجرایی را مسیول پرداخت غرامت در قبال این قبیل خسارت ها شناخت یا خیر. این مسئله از مسایل مهم مورد ابتلا در بسیاری از کشورهاست که بعضا مغفول مانده است. در مقاله حاضر به شیوه تحلیلی و تطبیقی به بررسی این موضوع در رویه قضایی ایران پرداخته شده است. به طور کلی در حقوق انگلیس در این باره از سه نوع خسارت یاد می شود: خسارت ناشی از تملک بخشی از ملک؛ خسارت ناشی از نوع عملیات و بهره برداری از طرح و خسارت ناشی از سلب حق. کیفیت تعیین غرامت در مورد اول بر مبنای سه قاعده ارزش متقارن یا کاهش ارزش و قاعده قبل و بعد و در مورد دوم بر مبنای شیوه پرداخت خسارت در حوزه مسئولیت مدنی و در مورد سوم بر مبنای ارزیابی هزینه های جابه جایی یا اتمام فعالیت تجاری صورت می پذیرد. قانون و رویه قضایی ایران در ارتباط با خسارات نوع اول و دوم فاقد قواعد متناظر است و در مورد خسارت نوع سوم نیز رویه قضایی معیار روشنی ارایه نمی کند. در برخی موارد تعیین غرامت منوط به توافق طرفین یا در حد خسارات مقطوع می باشد. با این حال به نظر می رسد که در حقوق ایران می توان بر اساس قواعد و اصول پذیرفته شده توجیه مقبولی را در اعمال قواعد موجود در حقوق انگلیس فراهم آورد.
    کلیدواژگان: قواعد مک کارتی، مسئولیت، خسارت، غرامت، طرح عمومی
  • بهنام غفاری فارسانی*، سید حمید شاهچراغ صفحات 239-265

    یکی از مشکلات بسیار مهم حال حاضر شعب اجرای احکام کیفری در سراسر کشور که حجم چشمگیری از موجودی این واحدها را به خود اختصاص داده پرونده های حاوی حکم محکومیت غیابی است که به نحو واقعی به محکوم علیه ابلاغ نشده است. این گونه پرونده ها، که به لحاظ عدم شناسایی و دسترسی نیافتن به محکوم علیه دادنامه آن ها اجرا نگردیده است، هم اکنون بخش اعظمی از پرونده های مسن این شعب را تشکیل داده و وقت زیادی از ضابطان و قضات صرف آن ها می شود. یکی از ابزارهای کارآمد حقوقی برای برون رفت از چنین وضع نامطلوبی مقررات ناظر بر مرور زمان اجرای حکم است. منتها به علت ابهامی که در رویه قضایی راجع به مفهوم «حکم قطعی» وجود دارد، این ابزار قانونی به خوبی مورد استفاده قرار نمی گیرد و اداره حقوقی قوه قضاییه نیز نتوانسته است، با ارایه تفسیر مناسبی از مقررات مذکور، به حل این معضل کمک شایانی کند. به عکس، با نظرات مشورتی بعضا متعارض و انتقادآمیز بر ابهامات این حوزه افزوده است. در این مقاله با روش کتابخانه ای به گردآوری مطالب پرداخته خواهد شد و ضمن تجزیه و تحلیل مواد قانونی و عقاید مختلف درخصوص موضوع و همچنین کاوش پیرامون مفهوم حکم قطعی نظرات متعدد اداره حقوقی در این زمینه به بوته نقد گذاشته می شود. در نهایت نشان داده خواهد شد که احکام غیابی کیفری نیز در کنار سایر احکامی که به طور معمول قطعیت یافته تلقی می شوند مشمول مرور زمان اجرای حکم مندرج در ماده 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 می باشند.

    کلیدواژگان: قطعیت آرا، مرور زمان، حکم کیفری غیابی، حکم قطعی، قرار موقوفی اجرا
  • علی عسگری توانی، حسن محسنی*، محمدعلی مهدوی ثابت، منصور امینی صفحات 267-290

    تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال 1392، پیرو قانون 1378 که دادگاه های عام را مدنظر داشت، این سوال را مطرح کرد که تفکیک مراجع حقوقی و کیفری چه آثاری را در پی خواهد داشت. یکی از این آثار تاثیرپذیری مرجع حقوقی از کیفری به علت تبعیت مرجع حقوقی از رای کیفری است. با این حال، شرایط و دامنه آن تا چه حدی می باشد؟ مقنن در ماده 18 قانون آیین دادرسی کیفری فقط عبارت «موثر» بودن رای کیفری بر حقوقی را ذکر کرده است. در حالی که عبارت گویا نبوده و باید با واکاوی ارکان رای کیفری به تحلیل موضوع پرداخت. در این مقاله، که موضوع آن بررسی دامنه اعتبار امر قضاوت شده کیفری در مدنی است، با ذکر مبانی، اوصاف، شرایط و آثار قاعده اعتبار امر قضاوت شده کیفری در مدنی در حقوق ایران و فرانسه، با ذکر آرایی، برتری امر کیفری بر حقوقی را تبیین کرده و در انتها استثنای این موضوع را که شخص ثالث متضرر از رای کیفری و خریدار مال در معامله به قصد فرار از دین می باشد، بیان نموده ایم. روش تحقیق بر اساس شیوه توصیفی تحلیلی و کاربردی (رویه قضایی) است. نتیجه اصلی اثبات وجود حق شخص ثالث متضرر از قاعده یادشده می باشد.

    کلیدواژگان: معامله به قصد فرار از دین، شخص ثالث، اعتبار امر قضاوت شده، حقوق فرانسه
  • سید سعید هاشمی* صفحات 291-319

    به ابتکار کنفرانس حقوق بین الملل خصوصی لاهه، معاهده لغو ضرورت تصدیق اسناد رسمی اسناد دولتی بیگانه در سال 1961 شکل گرفت و جمهوری اسلامی ایران در سال 1391 «قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون لغو ضرورت تصدیق رسمی اسناد دولتی بیگانه مصوب 1961 میلادی برابر با 1340 هجری شمسی» را تصویب کرد. با وجود این هنوز سند الحاق به این کنوانسیون از سوی «وزارت امور خارجه کشور» نزد امین معاهده تودیع نشده است، لذا با گذشت چندین سال، ایران عضو این کنوانسیون به حساب نمی آید. هدف اصلی این کنوانسیون تسهیل در تصدیق اسناد و همچنین تسهیل در استفاده از اسناد داخلی در سایر کشورهای عضو کنوانسیون است. با الحاق به این کنوانسیون، نمایندگی های کنسولی، که واسطه تصدیق اسناد هستند، حذف می شوند. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی بخش های مختلف این کنوانسیون پرداخته و در هر قسمت دیدگاه حقوق ایران را بر اساس آیین نامه اجرایی قانون الحاق به کنوانسیون آپوستیل تحلیل کرده است و راه حل مناسب در این خصوص را تبیین می نماید. در بخش پایانی پژوهش، آثار مترتب بر الحاق به این کنوانسیون تبیین شده است. با تصویب قانون مذکور، برخی قوانین داخلی ایران در روابط متقابل با کشورهای عضو این معاهده، به طور ضمنی، نسخ شده است که از جمله آن می توان به بند چهارم ماده 1295 و ماده 1296 قانون مدنی و همچنین بند الف ماده 2 قانون راجع به ترجمه اظهارات و اسناد در محاکم و دفاتر رسمی اشاره کرد. همچنین الحاق به این کنوانسیون موجب تسهیل جذب سرمایه گذاری خارجی شده و خروج ارز برای تصدیق اسناد را کاهش می دهد. لذا الحاق ایران به این کنوانسیون، با توجه به مزایایی که در آن تعریف شده است، اقدامی مثبت در راستای منافع ملی بوده و اقدام به انجام سایر مراحل اجرایی جهت عضویت در این معاهده توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کنفرانس لاهه، معاهده 1961 لاهه، اسناد رسمی، اسناد عمومی، اسناد دولتی
|
  • Mehdi Aghaee *, Nasrin Mehra Pages 1-23
    The critical statistic concerning traffic accidents, intensifies the necessity of growing attention and importance of preventive measures of these crimes, and makes this issue as a major concern, and reveals the necessity of interactive (non-criminal) preventive measures in respect to traffic crimes and violation. Situational prevention or situation oriented, as the most moderate, possessing the most widespread measures, is considered asan effective non-criminal prevention pattern, and based on the statistics given by official organizations, it has tremendous impact on reduction ofcrimes and violation in different countries. In proportion to scientific and technological developments, different situational preventive measures have been updated, and due to their consistency they can be applied in traffic violations and offences. On one hand the analysis of suggested measures in the framework of situational prevention and on the other hand, statutory criminal policy pathology and some other practical plans linked with this kind of prevention of the offences and traffic violations are the main purpose of this article. In the sphere of I ran's statutory criminal policy “the law of compulsory insurance for damages inflicted to third parties arising from accident of vehicles ” and “the law of adjudication oftraffic violations are the most important legal sources that their analysis shows that most of the components and enforcement measures either have not been predicted or their enforcement process have not been codified even in the form of by-laws, or are far from situational technic and criteria over them. Unfortunately legislature in its statutory criminal policy just in a few cases has taken into consideration situational prevention aspects, although this matter is significant but the practical potentials of situational prevention has been restricted to nominal and brief dimensions. In addition the guarantee of situational prevention approach in the society needs systematization of the variety of adopted situational measures,
    Keywords: Situational Prevention, Traffic offences, violation, Road Accidents, Safety, road management, Criminal Policy
  • Ruhollah Akrami * Pages 25-49
    In all legal systems, confession has a special place in proving a criminal case, although they do not have the same view on its validity. In the regulations of countries subject to the system of legal reasons, a confession has an intrinsic value, so that the judge is obliged to issue a judgment based solely on the confession for the absolute validity given to it by the legislator. Whereas in countries affected by the system of moral reasons, the confession itself is not valid and its value is as a means of assuring the judge of the event to which the confession has been made.In the present article, an attempt has been made to examine the validity of the confession in proving the case with a descriptive analytical method. In this regard, it is examined whether a criminal judge can issue a sentence as soon as the accused confesses, and this validity remains until the judge is aware of its inaccuracy? or that the sentence can be issued only on the basis of a confession when the judge is satisfied with it? And basically this persuasion can be based on confession alone or does it need other supporting evidence? In order to answer these questions, while briefly studying the legal system of some Islamic countries, the issue has been specifically examined from the perspective of the Codified regulations, legal doctrine and judicial procedure of our country. The superficial conflict between the approach of the Islamic Penal Code and the Code of Criminal Procedure on this issue has added to the complexity of the issue, which makes it necessary to rely on interpretive methods to accept the Relevant validity of criminal confession.
    Keywords: criminal litigation, Evidences for proving litigation, Confession, Proof of litigation, Instrumental validity of confession, Relevant validity of confession
  • Baqer Ansari * Pages 51-79
    individuals access to internet is one of the current debates in international and national levels from economic, cultural, social, political and legal perspectives. From legal perspective, the main question is that if access to internet is individual right? What is its content and how it could be protected and realised? This article, based on desk research method and studying international and reginal instruments and interpretations, national legislative administrative and judicial practices and legal scholars viewpoints, has concluded that existence of this right is dominant view, but, its content is disputable. For illustration of its content, have induced, right to connection, principle of neutrality, right to anonymity, right to encryption and right to safe and transparent internet as ingredients and elements of the umbrella right of access to internet. Its concentration is on access and not on the content which would be transmitted after access. Thus, this right is structural right not substantive one.
    Keywords: Internet, access, net neutrality, Anonymity, Encryption, right to safe, transparent internet
  • Mohammad Hasanvand *, Mina Akbari Pages 81-106
    The high-standing status of established law in Iran’s legal system has been manifested as an obvious and unchangeable affair in ideas of thinkers. However, in administrative law, particularly law of employment politically affected legislative system and non-pursuit of scientific and specialized ideas as well as repeated alterations of administrative rules have triggered unstable, dispersive, contradictory and cumulative rules to appear in this field, leading to inefficiency of rules. Law has been weak to play its inherent role as predictable, regulative and decisive source and has followed diversified procedures of administrative authorities and branches of administrative court of justice. Among the other things, judges of the administrative court of justice as administrative justice for obligating their adjudication and resolution of cases have this ability to deal with this inefficiency while acting as judge of the branch, members of specialized bodies and public bodies. The present paper has aimed to prove the above claim, firstly by describing and naming applications of such laws; secondly by analyzing rules and ideas of administrative court of justice. The results show that inefficiency of legislative system in this field implicitly and as a result of judiciary decisions in the court led to recognition of customary role of judiciary ruling for administrative court of justice and to some extent similar to status of supreme courts in common law system as well as status of judicial precedent as the main source in Iran’s administrative law system such as common law system. However, law of the first source is administrative law in Iran.Keywords: Rule making, Judiciary Precedent, Administrative Adjudication, Administrative Court of Justice, Inefficiency of laws
    Keywords: Rule Making, Judiciary Precedent, Administrative Adjudication, Administrative Court of Justice, Inefficiency of law
  • Sayed hamid Hoseyni *, Firouz Mahmoudi Janaki Pages 107-133

    Abstract The mental disposition of individualism and natural law advocates is the main trough of the “right not to be punished”. This right is an innovative and great disputable issue among the law philosophers of criminal. Multidimensionality and ambiguity of “right” and “punishment” have caused a wider area of aforementioned challenge. This article presents the meaning of the “right to not be punished” besides some investigations of its main philosophical and criminological foundations through descriptive-analytic method. Our research found that the “right not to be punished” is as the type of “conditional negative claim-right” and included in natural and fundamental rights of a person. Human dignity, harm and offense principles are philosophical foundations of the right not to be punished. Strain, radical (critical) and Labelling theories are among criminological foundations that form this right; they make its philosophical basis more understandable and acceptable by referring to other researches in social sciences. It is obvious that paying attention to the concept and foundations of the aforesaid right results in reasonable saving on both of criminalization and sentencing in criminal law.

    Keywords: Right, the right not to be punished, the harm principle, the offense principle, criminal law as a last resort
  • Vali Rostami, Sina Rostami *, Hasan Kabgani Pages 135-155
    The point of departure for the law and the sign of the adherence to the rule of law is the existence of a constitution in one country. In the legal system of Iran, the safeguarding of the constitution is enforced by the Guardian Council and the judiciary. Nevertheless, the Guardian Council seems to be in line with the principles of fair trial enshrined in the constitution, When reviewing the legal and fundamental principles of the Code of Criminal Procedure, approved in 1392, some of the provisions of this law are in conflict with the principles of fair trial enshrined in the constitution. Accordingly, the analysis of existing conflicts, as well as the possibility of invoking the judges of the courts to the constitution, as well as the non-implementation of legal provisions against the principles of the Constitution. The present study, with a descriptive-analytical method, attempts to measure the compliance with ordinary laws related to the principles of superiority and, in the event of a change and non-conformity, to describe the guarantee of the implementation of these contradictions. The results indicate that the Code of Criminal Procedure, passed in 1392, despite the great progress made in observing the principles of fair trial enshrined in the constitution, in cases related to the right to appoint a lawyer and the publicity of dealing with political and press congresses, the principles related to separation of powers And other cases, contain sentences contrary to the spirit of the Constitution
    Keywords: Rule of law, Constitution, Constitutionalisation, Principles Governing Fairness, Conflict
  • Hadi Rostami *, Seyed Poria Mousavi Pages 157-177

    Achievements of different knowledge such as criminology and penology and also use of answering experiences to criminals show that equivalent giving response and answering to crimes perpetrators, were inefficient and that lead to stabilizing crimes of juvenile offender. In the meantime, documents and international regulations of human rights also with emphasis on different components are still in search for blockage of cycle of becoming a habit of delinquent of this category of citizens. The bests interests of juvenile offender, that as a strategic and fundamental principle was important for system of criminal policy of united nations, and considered as an index so that internal criminal policymakers of countries by that can make decision about choosing methods for removal and stop of relationship of children and teens with criminal process for ever and can be provided as a goal. Criminal justice system of Iran also by these changes in 1392 and by following from paragraph 1 of article 3 of convention on the rights of the children tried to respect to this principle and, in the light of readings of it, in two levels of giving answer and answering as that is possible select a cohesive policy and that to what extent it was successful, is a subject that this writing will consider it. Because it seems that on one hand legislator seek to respect to the bests interests of juvenile in punishable crimes and on the other hand, try to respect to laws, limits and retaliation, that in this way faced with significant duality.

    Keywords: legislator, Juvenile, protective, educational actions, Punishment, judicial authority
  • Bahram Taghipour, Narjes Salehi * Pages 179-200
    Right of Retention in Securities TransactionsIn the capital market, there is a range of transactions between the issuer and the investor or between the securities buyer’s and seller’s brokers. These transactions, like other kinds transactions in the non-regulated markets, require efficient rules and sanctions. Some of the sanctions are individually restricted to the capital market transactions and have been enacted by the Securities Exchange Organization and Securities and Exchange High Counsel. Some other sanctions can be drawn out of the general rules governing contracts. It is expected that right of retention, as a general rule governing contracts, is applicable in capital market transactions, as well. However, given the specific rules governing the securities market and the necessity of using brokers’ services in this market, there are some skepticisms on the right of retention in securities transactions. This study, in a descriptive-analytic way, shows that despite the fact that the right of retention is the general rule of contracts, there are serious skepticisms regarding its application in securities transactions because of the unique nature of these transactions and the fact that these transactions are realized through brokers and central depository company. This is sometimes for the purpose of protecting investors in the context of capital market regulations but some other times violates both investors’ and brokers’ rights. Therefore, it is necessary to set up the Delivery vs. Payment (DVP) system to cover the gaps.
    Keywords: Broker, Conditional Block Transactions, Primary Market, Secondary Market, Securities
  • Amirhosseyn Alizadeh *, Mohammadbagher Parsapour Pages 201-237
    In order to implementation of public projects which are carried out by the executive systems, apart from the ownership, the owners of the property in the projects’ realm may be affected by the implementation of public projects. The question is whether the executive system can be held liable for such damages? This is one of the most important issues in many countries, which has sometimes been overlooked. In the present article, this issue has been studied in an analytical and comparative manner in the Iranian judicial procedure. In general, in British law, it’s spoken about three types of damages: damages resulting from the ownership of part of the property; damages resulting from the type of work and exploitation of the project and damages resulting from the deprivation (disturbance) of right. Determining the compensation in the first case is done on the base of three rules of Concurrent value or value reduction and the rule of before and after, and in the second case is based on the method of payment of damages in the scope of civil liability and in the third case, is based on the evaluation of relocation costs or completion of business activities. Iranian law and judicial precedent have no corresponding rules regarding the damages of the first and second types, and the judicial procedure does not provide a clear criterion for damages of the third type. In some cases, determining the compensation is subject to the agreement of the parties or to the extent of definite damages. However, it seems that in Iranian law, based on accepted rules and principles, it’s possible to provide acceptable justification for the application of rules in British law.
    Keywords: McCarthy Rules, Liability, Damage, Compensation, Public Project
  • Behnam Ghaffari *, Seyyed Hamid Shahcheragh Pages 239-265

    One of the major problems at present in the branches of criminal Judgments execution throughout the country, which have a significant volume of cases in these units, are cases involving default convictions and their judgments have not been actual notice. Such cases, which were not executed due to the lack of recognition and access to the convicted person, now constitute a large part of the older cases of these branches. Certainly one of the most effective legal tools for overcoming such an undesirable situation is the regulations governing the execution prescription. However, due to ambiguity in jurisprudence over the concept of "definitive verdict", this legal instrument is not well used and the Legal Department of the Judiciary has not been able to assist in resolving this dilemma by providing a proper interpretation of the provisions. On the contrary, it has added to the ambiguity of the field with its controversial and critical advisory opinions. In this article, in addition to exploring the concept of definitive verdict, numerous opinions of the legal department in this field will be criticized, and eventually, it will be shown that default judgments along with other judgments commonly accepted as definitive and non-appealable are subject to execution time lapse set forth in Article 107 of the Islamic Penal Act, 2013.

    Keywords: Definitive, Non-appealable Verdicts, Lapse of Time, Criminal Default Judgments, Definitive Judgment, Injunction of Suspending the Enforcement of a Judgment
  • Ali Asgaritavani, Hasan Mohseni *, MohammadAli Mahdavi Sabet, Mansoor Amini Pages 267-290

    Ratification of the code of penal procedure in 1392 according to the law 1378 which considered the court of general jurisdiction had raised this question that what shall be the consequences by the separation of legal and criminal authorities? One of these effects would be the effectiveness of the legal authority from the criminal. Nevertheless to what extent are the conditions and the scope thereof legislator mentioned just the term effectiveness of the penal judgment over the judicial decision in Article 18 law 1392 while the term expressed clearly and we must study essential elements criminal review analyze the subject. In this article is that matter examining the range Issue Preclusion res Judicata Penal in Civil by mentioning the fundamentals the description and the condition of the principle mentioned above and by suggesting some judgment in the law of Iran and France through rationalizing the priority of the legal affair over penal. Finally, we have specified the exception of this subject related to the third party suffers in a loss of crime and deal with intention escape of debt. Method of research is based on style descriptive, analytical and functional (legal procedure). The principle result that in the paper was the rear is the act of proving existence the right third party suffer in a loss of law as mentioned earlier.

    Keywords: deal with intention escape of dept, issue preclusion, third party, trading documents
  • Seyed Saeed Hashemi * Pages 291-319

    The Hague Conference on Private International Law concluded the 1961 Convention, The Abolishing the Requirement of Legalization for Foreign Public Documents. In 2012, the Islamic Republic of Iran approved the Act of “the Accession of the Government of the Islamic Republic of Iran to the Apostille Convention’. However, the instrument of accession to this convention has not yet been deposited with Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands, so after several years Iran is not considered a member of this convention. The main purpose of this convention is to facilitate the certification of documents as well as to facilitate the use of internal documents in other member states of the convention. By acceding to this convention, the consular representations that mediate the certification of documents are eliminated. This research uses descriptive-analytical method to examine different parts of this convention and in each part analyzes the view of Iranian law based on the executive regulations of the Act of accession to the Convention and explains the appropriate solution in this regard. In the final part of the research, the consequences of accession to this convention are explained. With the passage of this Act, some domestic acts of Iran in reciprocal relations with the member states of this treaty have been implicitly abrogated, including the fourth paragraph of Article 1295 and Article 1296 of the Civil Code, as well as paragraph A of Article 2 of the Act of the Translation of statements and documents in courts and official offices. Accession to the convention also facilitates the attraction of foreign investment and reduces the outflow of foreign currency for certification. Therefore, Iran's accession to this convention is a positive step in the national interest and it is recommended to take other executive steps to join this treaty.

    Keywords: The Hague Conference, 1961 Hague Convention, Abolishing the Requirement of Legalization for Documents, formal document. public documents, Official Documents